Search

căutare personalizată

Tuesday, June 3, 2008

Bug Mafia

B.U.G. Mafia (RO)



Biografie



La sfarsitul anului 1993, pe vremea cand albumele de hip hop circulau doar in cercuri restranse, iar cd-urile erau obiecte rare si pretioase, Dragos Vlad-Neagu il intalneste pe strada pe Vlad Irimia. Ei intra in vorba, subiectul fiind palarioara purtata de Vlad care era brodata de mana cu numele unei formatii de gen, celebra si acum, adica Cypress Hill.

Amandoi aveau deja tentative de intrare in lumea hip hop ca artisti si pun bazele trupei Black Underground la inceputul lui ’94 impreuna cu alti doi baieti care la scurt timp parasesc aceasta trupa, indreptandu-se probabil catre alte domenii. Dragos si Vlad, cu numele de scena Klax 187 si respectiv Doom (astazi Caddy si Tataee), reusesc sa isi inregistreze prima piesa, in limba engleza, cu ajutorul lui Adi Niculescu, moderatorul emisiuni “Yo! Rap Is Moving!” de la radio Uniplus. Dupa ce in prealabil fusese cantata live in cadrul emisiunii mai sus amintite, piesa “Straight Outta Da Hell” ruleaza acum, in aceiasi emisiune, sub forma de pozitiv facut in studioul de productie al Uniplus-ului. Baietii continua sa creeze piese in engleza, realizandu-si instrumentalele cu ajutorul lui Romeo Vanica, pe keyboard-ul acestuia. In 6 octombrie 1994, trupa are prima aparitie live intr-un concert organizat in Club A de catre DJ Sleek, primul promoter al hip hop-ului in Romania. Urmeaza o serie de show-ri, pe la baluri de boboci ale unor licee din Bucuresti, alaturi de cei de la M&G. Se mai inregistreza doua piese in engleza care insa nu apar pe radio. In cautare de colaboratori, Klax 187 si Doom intalnesc trupa Demonii, din care facea parte si Uzzi, pe atunci sub numele de scena Drama. Se formeaza o grupare, Cartelul, impreuna cu un al trei-lea membru, Nicollo, artist solo.

Prima evolutie live a gruparii se produce la concertul “Rap Attack” din martie 1995, organizat de catre Adi Niculescu la teatrul “Ion Creanga”. Publicul de hip hop creste de la cateva zeci la cateva sute. Demonii se destrama, iar Alin Demeter, adica Drama este cooptat in Black Underground. Odata cu venirea noului component, trupa trece de la engleza la romana. Cei trei apar astfel la “Rap Attack”, editia a doua, facandu-si deja loc in topul trupelor de gen pe atunci inca necomercializate. La inceputul verii lui ’95 trupa semneaza primul contract de productie, multiplicare si comercializare cu casa de discuri Amma, urmand ca piesa “Psihopatu’” sa intre pe o compilatie de rap. Totodata, numele trupei se mareste devenind Black Underground Mafia, iar Drama si Doom fac pasul catre trecerea la Uzzi si respectiv Mr.Juice. Pe 20 septembrie 1995 apare primul album al trupei numit “Mafia”, lansat la taraba in Piata Universitatii. Pe acest album, invitati pe piese sunt M&G si Marijuana, iar pe interludii Rona Hartner, “Coco” Coroianu, Ben, Alex. Materialul discografic inregistrat in studioul lui Tino Furtuna de la Holograf este al trei-lea ca data a aparitei pe piata din hip hop-ul romanesc, dupa cele ale trupelor Racla si Parazitii si urma sa fie reeditat in ‘97, fara acordul trupei, la o alta casa de discuri, sub pretextul ca ar fi un material nou. Baietii, deja cu un album la vanzare, inregistreaza cel de-al doilea album in regim propriu cu bani imprumutati de la Dragos Hriscu, un bun prieten, actualmente patronul clubului Zebra din Bacau.

Trupa se numeste acum B.U.G. Mafia, dupa abrevierea cuvintelor Black UnderGround si reuseste sa semneze un nou contract, de data aceasta insa cu Cat Music. Lansat in 8 iunie 1996, E.P.-ul (album scurt) ”Inc-o Zi, Inc-o Poveste”, gata de multiplicat la ora semnarii contractului, aduce mai multa melodie scoasa bine in evidenta si de prezenta vocii feminine a Iulianei “July” Petrache pe piesa “Pantelimonu’ Petrece”. Aceeasi piesa, devenita hit, este respinsa de catre Tele7ABC ca propunere in vederea realizarii unui videoclip. Prin topurile catorva radiouri din tara au mai stat putin “Inc-o Zi, Inc-o Poveste” si “Viata De Borfas”. Incep concertele in afara Bucurestiului, primul fiind in Bacau. Iar vanzarile urca, ajungand la bilantul final, adica la retragerea de pe piata, cu o cifra de peste 22.000 de exemplare. Pe 29 noiembrie 1996, B.U.G. Mafia arunca pe piata cea de a treia bomba ,albumul “Nascut Si Crescut In Pantelimon”. Piesa “Pana Cand Moartea Ne Va Desparti”, pe care apare pentru prima data Puya, face ravagii. Trupa este intr-o continua crestere. La succesul albumului mai contribuie piesele “Nascut Si Crescut In Pantelimon” si “Lacrimi”. Colaboratorii sunt intr-un numar mai mare, astfel ca ii intalnim, pe langa Puya, si pe: July, Baxter, FreakaDaDisk,Tragaci, C.R.Bel. Apar chitara reala si scratch-ul. Totul suna mai bine si mai interesant. Klax187 isi shimba numele in Daddy Caddy. Vanzarile depasesc 30.000 de exemplare. Pana la acest album inclusiv, baietii l-au avut ca inginer de sunet pe Emil “Coco” Coroianu.

La inceputul verii lui ’97 apare primul maxi-single al mafiotilor, “Hoteluri”, compus din piesa care ii da numele, remixul acesteia, instrumentalele si o piesa bonus. Coperta casetei este de carton, “ca afara’. Se vand 20.000 de exemplare. Tot in ’97, insa in toamna, Uzzi, Caddy, Juice, impreuna cu Sisu si Puya (membrii trupei La Familia) sunt arestati, dupa terminarea unui concert la Turnu Severin, pentru “ultraj contra bunelor moravuri” - articolul 231 din codul penal. Toti au fost eliberati dupa 10 ore in care au dat declaratii la politie si procuratura. A doua zi presa scria despre acest incident, aducandu-i astfel pe baieti si mai mult in atentia marelui public. De atunci nu au mai avut nici o problema in legatura cu acest caz. In aceeasi toamna a anului 1997 se lanseaza, la club Martin, “Deasupra Tuturor”, album care aduce cu sine premiera de a fi imprimat, pe langa caseta, si pe CD. Se remarca piesele “Marijuana 2”,”Nimic Mai Presus”, “Jucator Adevarat” si “Delicvent La 15 Ani”. Ca invitati subscriu: Puya, July, Baxter, Gunja si Raluca. Sound-ul incepe sa se apropie de adevar. Se folosesc basi reali si efecte pe voci. DJ Phantom (C.R.Bel) ii ajuta pe baieti sa introduca sample-uri in muzica lor. Desi nu a beneficiat de nici-un hit rasunator ca albumele precedente, “Deasupra Tuturor” a atins cota de 45.000 de exemplare vandute.

In iunie ’98 iese maxi-single-ul “Pentru ‘98”. Piesa bonus a acestui material, ”N-ai Fost Acolo”, este cea care anunta practic aparitia unui album tare. Pe 20 septembrie 1998 se intampla lansarea albumului “De Cartier”. Invitati sa colaboreze, si-au adus aportul la realizarea acestuia: Catalina, Tenny-e(Cheloo), Don Baxter, Puya, Gunja, July si Andreea. Piesa de promovare, “Poveste Fara Sfarsit”, urca rapid in top, iar lumea cumpara albumul in draci. Trupa castiga fani din toate paturile sociale. Toata lumea vorbeste despre ei si controversa creste la maxim. La “Galele Ballantine’s” castiga premiul pentru “cea mai buna piesa rap”, dar pierd premiul pentru “cea mai buna piesa a anului” in fata celor de la Holograf, fapt ce face ca toata lumea sa se ridice, sa bata din picioare si sa scandeze “MA-FI-A!”. Presa ii prezinta cu titlul “Fenomenul B.U.G. Mafia”. Mihai Tatulici ii invita la emisiunea “Audienta Nationala”. Albumul este sustinut in continuare de alte piese, bune de top, insa prea putin difuzate deoarece aveau versuri care trebuiau cenzurate sau abordau subiecte care pe prea multi ii speriau. Printre ele se numara: ”Limbaj De Cartier”, “Hai Sa Fim High”, “De Cartier”, “La Vorbitor” si altele. Loredana Groza le propune baietilor sa scoata in colaborare un maxi-single. Mafia accepta si produce “Lumea E A Mea”, piesa care are parte de primul videoclip profesionist facut vreodata in Romania. “Lumea E A Mea” se vinde in 25.000 de exemplare, iar “De Cartier” in 125.000 de exemplare.

In 13 martie ’99, la Sala Polivalenta, are loc cel mai mare concert al trupei. Datorita amplorii pe care o luase “fenomenul”, baietii au fost chemati la IGP pentru a da cate o declaratie referitoare la materialul pe care il aveau la vanzare. In august ’99 iese un nou maxi-single, “Romania”, care vorbeste despre patriotism, despre conditia sociala a romanilor si despre modele demne de urmat cum ar fi: Hagi, Lacatus si Ghita Muresan. Leonard Doroftei le cere permisiunea de a intra in ring, la toate meciurile, pe aceasta piesa, spunand ca il motiveaza. Desi era prevazut sa ii pregatesca terenul, nici o piesa de pe “Romania” nu se regaseste pe albumul “Dupa Blocuri” deoarece, zic ei, ”erau prea multe idei si nu au mai incaput”. Mafia concerteaza la penitenciarul Rahova la cererea mai multor detinuti. Albumul se lasa asteptat pana in data de 18 ianuarie 2000. Piesa care da numele albumului, “Dupa Blocuri”, este aleasa ca single. Se face videoclip pe pelicula, regizor fiind Bogdan Albu, iar operator Viorel Sergovici, ca si la cel cu Loredana care este filmat insa in digital. Acesta este primul videoclip exclusiv al trupei. La piese colaboreaza M&G, Luchian, Nico, Puya si Roxana, iar la interludii Teava, Plesa, Greu’ si Catalin. Lui Juice i se spune de acum Tataee. Desi cel mai bine inchegat din punct de vedere muzical, albumul este “inchis si violent”. Versurile sunt mai simple, mai dure si mai directe decat pe albumul precedent. Alte piese foarte ascultate sunt: “Capu’ Sus”, “Anturaju’”, La Greu”, “Cartieru’ Pantelimon”. Vanzarile sunt si de aceasta data foarte bune, adica 90.000 de exemplare. Cum dupa ploaie vine intotdeauna soare, baietii ies in august 2000 cu o piesa deschisa, melodica, in colaborare pentru prima data cu Villy pe care il cunosteau din ’97, de la Zalau. “Un 2 Si Trei De 0”, asa se numeste piesa, este lansata pe maxi-single. Radiourile o difuzeaza, cluburile o introduc in program, iar videoclipul lui Tudor Giurgiu uimeste pe toata lumea. Pe 17 octombrie 2000 apare albumul “Intotdeauna Pentru Totdeauna” care nu aduce prea mare succes, dar se vinde in peste 70.000 de exemplare. Colaboratori: M&G, Puya, Luchian, Maximillian, Pacha Man, Villy si Moni-K. Este prima oara cand scot 3 materiale intr-un singur an. In 2001, B.U.G. castiga premiul “cel mai bun album rap”, cu “Dupa Blocuri”, la Premiile Industriei Muzicale, dar si “cea mai buna trupa rap” si “cel mai bun videoclip”, cu “Un2 Si Trei De 0”, la Premiile Bravo. Tot in 2001 trupa realizeaza o noua premiera, extragand pe maxi-single piesa “Poezie De Strada” de pe albumul “Intotdeauna Pentru Totdeauna” care era deja pe piata. Remixul acesteia are parte de un videoclip din nou foarte bun si devine in scurt timp hit. Produsul este cel mai bine vandut maxi-single al trupei (peste 50.000 de exemplare). Baietii pun pe picioare casa de productie “Casa” si ii semneaza pe M&G, Villy, XXL&10Grei, Mahsat, Anturaj si Luchian. Compilatia “B.U.G. Mafia Prezinta Casa” este lansata pe 20.02.2002, in clubul Dumars (cu intrare la ora 20.02) si se doreste a fi o prezentare a tuturor artistilor semnati. In videoclipul piesei “Cine E Cu Noi” (piesa de promovare a compilatiei) apar Leonard Doroftei si Marius Lacatus care sunt de fapt mentionati si in versuri. Pe refrenul piesei isi da concursul Nico. Si aceasta piesa devine hit. La Premiile Industriei Muzicale 2002 castiga premiul “cel mai bun proiect rap” cu “Poezie De Strada”. Vanzarile trupei B.U.G. Mafia urca din nou, compilatia vanzandu-se in 100.000 de exemplare. Urmeaza o pauza discografica de aproape 2 ani, timp in care se pregatesc albume ale mai multor artisti de la Casa. In componenta trupei B.U.G. apare al 4-lea membru, DJ Swamp. “Orice trupa de hip hop trebuie sa aiba un dj”.

Pe 1 decembrie 2003 apare videoclipul piesei “Romaneste”, iar pe 7 decembrie, acelasi an, apare albumul “Baietii Buni”. Materialul este cel mai complex de pana acum cuprinzand 15 piese, 5 interludii, intro si outro. Invitati sunt: Villy, M&G, XXL&10Grei, Mahsat, Mario (fost membru Anturaj, trupa care nu mai exista), Luchian, Flocea, Brasco si Primo. Urmatorul videoclip esta la piesa “O Lume Nebuna, Nebuna De Tot”. Alte piese remarcate sunt: “In Anii Ce Au Trecut”, “Gherila PTM”, “40 Kmh”, “Garda” si “Prin Cartieru’ Minunat”. Este al 2-lea album, incluzandu-l pe primul (“Mafia”), care nu are voce feminina pe nici un refren si totodata primul album al unei trupe de la Casa. Mafia este singurul nume cu 5 nominalizari la Premiile MTV 2004. Au reusit sa plece acasa cu doua dintre ele, “cel mai bun album” si “cel mai bun act hip hop”, si in acest sens fiind singurii. Vanzari: 100.000 de exemplare. In septembrie 2004, din partea MediaPro Pictures vine propunerea de a realiza piesa de generic a serialului politist “Baieti Buni” pe care acestia urmau sa-l produca. Proiectul este acceptat si asa se naste piesa “Strazile” care nu putea sa poarte numele filmului deoarece Mafia avea deja albumul “Baietii Buni”. Lansarea filmului se tot amana, iar baietii trebuie sa astepte si ei, in acest timp pregatind un maxi-single.

Al 3-lea produs Casa iese pe piata in 5 ianuarie 2005, acesta fiind albumul “Asalt Raggafonic” al trupei M&G. Proiectul beneficiaza de doua videoclipuri: unul in pelicula si unul in HD. In sfarsit serialul a pornit, B.U.G. Mafia a terminat maxi-single-ul “Strazile”, astfel ca in 16 mai 2005 este asteptat pe piata. Materialul cuprinde piesa originala, remixul acesteia, o alta piesa noua, instrumentalele acestora si doua piese bonus (remixuri la piese mai vechi) menite sa introduca albumul aniversar. Videoclipul va intra din 17 mai la TV K Lumea si Pro TV. In vara lui 2005 este preconizat sa apara primul volum al albumului aniversar “Viata Noastra”, iar al 2-lea volum este programat pentru toamna. Proiectul va cuprinde toate hiturile trupei si cate o piesa noua cu videoclip pentru fiecare volum in parte.

CTC

Controlul Tehnic de Calitate (C.T.C)
Trupa C.T.C. de la stânga spre dreapta: L Doc, VD, Deliric 1, DJ Paul
Trupa C.T.C. de la stânga spre dreapta: L Doc, VD, Deliric 1, DJ Paul
Informaţii generale
Origine Bucureşti, România
Gen muzical Hip-Hop
Ani de activitate 1999-prezent
Case de discuri Facem Records
Website CTCprezintă.com
Membri
Deliric 1
Dj Paul
L Doc
Vlad Dobrescu


C.T.C. este o trupă de hip-hop din România. Trupa s-a înfiinţat la sfârşitul anului 1999 în formula L Doctor şi Deliric 1 (foşti membrii E.L.I.T.A) cu VD şi DJ Paul.

DE REŢINUT că trupă C.T.C a pus bazele primului label hiphop "Facem Records", unul dintre primele label-uri... primele realizări ale label-ului fiind cele două volume ale mixtape-ului "Vlad Dobrescu şi DJ Paul prezintă Facem Records"...

Primăvara 2002 a însemnat foarte mult pentru hiphop-ul românesc deoarece Facem Records a organizat concertul exclusiv de hip-hop "Reanimare 101" unde a reunit nume precum Da Hood Justice, K-Gula, Cedry2k, Nwanda, Khidja Cloud Society, Raku, Pirats Klan şi bineînţeles CTC. Tot în 2002 după apariţia pe diverse compilaţii , facem records lansează EP-ul CTC & Cedry2k care defineşte stilul C.T.C, apreciat de cei implicaţi în fenomen... totodată cu acest album, apare şi primul album semnat Raku...

După lansarea acestui album, membri trupei încep să fie invitaţi pe albumele unor trupe consacrate precum: R.A.C.L.A , Da Hood, K-Gula, Bitză, Zale... Totodată trupa apare şi pe compilaţii precum: "Loop records", "Afront", "The Under Project" şi "Proiectul Verde"

În August 2005 apare pe piaţa LP-ul "Dificultăţi Tehnice" definit ca "un material non-conformist cu o puternică tentă revoluţionară anti-sistem". Piesa "Orice" cu Nwanda şi Yolo beneficiind şi de videoclip !

În anul 2007 Facem Records lansează albumul de debut al unuia dintre cei mai apreciaţi MC ai momentului... Cedry2k , membru al grupări Armada şi trupei Eqinox. Pe album apar ca invitaţi CTC, Bitză, Zale, Carbon şi Spectru Sonor...

[modifică] Discografie

Coperta Albumului Data realizării Titlul Casa de discuri
2002 Secretul Din Atom Facem Records
2005 Dificultăţi tehnice Facem Records / Roton

sursa wikipedia

Grasu XXL


Faceti cunostinta cu mine... Nichifor Dragos, de asemenea cunoscut ca Grasu XXL. Sunt nascut pe 11 august 1981 (cred ca v-ati dat seama ca sunt un Leu hotarat si... optimist!). Ceea ce nu cred ca v-ati dat seama este faptul ca sunt nascut in Buhusi, asta vine in judetul Bacau… Hobby-ul meu este, desigur, muzica. Dar mai am un hobby, pe care putina lume il cunoaste: mai multa muzica!

“Dau la microfon” de la varsta de 14 ani, provenind dintr-o familie cu traditie in domeniu. Am fost “injectat” cu microbul hip-hop-ului, desi in familia mea se asculta muzica de alta factura (jazz, funk), tatal meu fiind un cunoscator al bass-ului. Din aceasta cauza, artistii mei preferati sunt Stevie Wonder,George Benson, Chick Korea, Timpuri Noi (si multi altii, dar fara sa ii compar intre ei, muzica fiecaruia reprezinta ceva special pentru mine). Bineinteles nu ii pot uita pe baietii de la B.U.G. Mafia, care sunt pionierii hip-hop-ului romanesc.

Dupa multe calatorii prin tari straine, am revenit in Romania, manat de dorinta puternica de a prezenta publicului de aici muzica pe care am compus-o. Primul meu album se intituleaza “Curaj” si este un material intr-adevar inedit atat prin sound, cat si prin modalitatea interpretarii. Asta v-o spun fara falsa modestie… Adica, de ce v-as minti?! Prin acest album, incerc sa ofer publicului posibilitatea sa inteleaga din alta perspective muzica de aceasta factura. Doresc sa scot hip-hop-ul din tiparele “cartierului". Si cred ca prin muzica mea si prin versurile total diferite de cele ale rapper-ilor din Romania, am reusit sa trec de aceste bariere. Deja lucrez la cel de-al doilea album, avand gata pana in prezent jumatate dintre piesele care vor fi incluse pe acest material.

Ca orice rapper care se respecta (si ii respecta si pe ceilalti!), nu pot incheia fara sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat la acest album, in special lu’ Artan pentru onoarea pe care mi-a facut-o, Gogu si Hypno, Gabi Lungu pentru suport.
Apoi alor mei, se stiu toti… ii iubesc pe toti de la primul la ultimul...

As vrea sa multumesc tuturor oamenilor pe care i-am intalnit pe undeva prin tara si care au avut ceva sa imi transmita. Vorbele voatre, bune sau rele, m-au facut un om mai bun.

Si nu in ultimul rand, tie care citesti, multumindu-ti ca ai acest album in original!

V-am pupat pe toti, ne auzim noi!

Skizzo Skills

Cel mai tare rapper de care n-ai auzit!
(02 Iunie 2005)
Si desi s-ar putea crede ca este o remarca acida la adresa rap-ului romanesc, ei bine iata ca nu! Nu ca nu ar fi valabila si in acest caz! Adevarul este ca "Cel mai tare rapper de care n-ai auzit" nu este altceva decat ... titlul albumului de debut al lui Skizzo Skills. De unde aceasta denumire? Pentru ca este chiar adevarata! Desi inca nu ati auzit prea multe despre el, va putem asigura ca dupa audierea materialului veti fi convinsi ca titlul cel mai potrivit pentru urmatorul material va fi "Cel mai tare rapper despre care ai tot auzit". Robert Virag aka Skizzo Skillz (cum alfel se putea ajunge la acest titlu de album decat cu ajutorul unor "calitati schizofrenice"???) canta oarecum altfel. Alfel cum? Un expert in domeniu ar putea descrie muzica lui ca o imbinare de stiluri diferite (rap, reggae, ragga, dancehall). Un ascultator ar putea sa o descrie in cuvinte mai simple ca "muzica strazii" in ritmuri antrenante. In propriile cuvinte ale autorului: "nu m-am putut decide pe care sa o fac si am ales sa le fac pe toate cat pot eu de bine". Si a facut-o chiar foarte bine! Atat de bine incat nu au fost necesare prea multe discutii pentru ca George Maracine de la Intercont Music sa se hotarasca ca merita sa fie ascultat de toata lumea. Urmatorul pas a fost filmarea clipului pentru piesa "Umblu teleleu" cu ajutorul regizorului Cristian Gugu. Si, ca intotdeauna (pentru ca alfel nu ar interesa pe nimeni!!!), lucrurile nu au decurs atat de lin pe cat si-ar fi dorit protagonistii. La Casa Scanteii, cativa dintre trecatori nu au vrut sa tina cont de scenariul care prevedea ca doar Skizzo sa apara in cadru, asa ca filmarile de la durata planificata de 3 ore s-au lungit pe aproape 7 ore. De asemenea, zona Pietei Romane a fost o provocare pentru intreaga echipa, traficul intens perturband destul de des filmarile. In schimb, la liceul Dinu Lipatti "coregrafia" s-a facut pe loc si fara nici o greutate, spontaneitatea acestora fiind vizibila in clip. Chiar si cand se credea ca toate obstacolele au fost depasite, iata ca s-a dovedit ca nu e chiar asa. Pentru ca undeva pe circuitul normal de la procesare la postul de televiziune, unica caseta a disparut ca prin minune. Din fericire, dupa o cursa spectaculoasa, "contra-cronometru", prin gropile din Bucuresti (ca de, doar piesa este chiar "Umblu teleleu"), videoclipul a reusit in cele din urma sa ajunga la posturile de specialitate (si nu numai), astfel incat toata lumea il poate viziona incepand de saptamana trecuta (n.r. 25 mai). O data clipul vazut si melodia ascultata suntem siguri ca ati observat ceea ce era evident: Skizzo Skills NU - se ocupa cu tarfe, arme, droguri - fura piese - face freestyle - face playback - are o imagine pe scena si una cotidiana si DA - este cel mai tare rapper de care n-ai auzit - joaca basket in timpul liber - isi face instrumentalele singur - isi face si texte singur - este exact ce vezi Si un da categoric, face muzica buna!!!

Ad Litteram

Infiintata in 2001, de Scanteie, Ad Litteram a cunoscut de-a lungul timpului diferite formule. Dupa varii incercari, Scanteie se hotaraste sa porneasca singur la drum, numele de Ad Litteram fiind folosit doar generic.

Primul material semnat Ad Litteram apare in 2002. Produs de Hades, albumul “Procesul Creatiei” are printre invitati nume cu greutate in rap-ul autohton, precum Rimaru, Brugner, DJ Swamp, DJ Oxi, M105. Urmeaza diferite aparitii pe albumele Veritasaga, KST, Criss Blaziny, pe compilatiile “Mortal Kombat 1″ si “DJ Undoo prezinta Lichidare de stoc “.

Anul 2003 marcheaza aparitia unui nou album Ad Litteram, “Stalpul Societatii”. Ca si pe primul material, isi fac aparitia nume respectate ale scenei Hip-hop romanesti: RACLA, Pirats Klan, DJ Oxi, Butch, M105, Veritasaga… In aceeasi perioada, Scanteie apare alaturi de Brigada Hades pe compilatia Loop Records.

2004 marcheaza un nou inceput pentru Ad Litteram, in luna aprilie trupei alaturandu-se un mai vechi colaborator si prieten, M105 . Formula este intregita in septembrie 2005 de DJ Skid, iar in aceasta componenta, in martie 2006, dupa cateva saptamani de discutii si tatonari, trupa se intoarce la “radacini”, in “familia” Hades Records.


Discografie


Ad Litteram - Procesul Creatiei l.p.
August 2002

Image Hosted by ImageShack.us

Lista trackuri:

01. Intro (cu Kombat si Ortega)
02. Cataclism literar (cu Sharpe)
03. Propunere (cu Carbon si DJ Hunnicut)
04. Ultima atingere (cu Essential)
05. Gândire justa (cu Arssura)
06. Nemaiauzite (cu Brugner, DJ Hunnicut si DJ Flava)
07. Picatura de lumina
08. Miscarea (cu Rimaru, CenzuraH si DJ Magnetic)
09. 2 baieti cu gura de aur (interludiu) (cu Rimaru si Anelka)
10. La pas (cu DJ Swamp)
11. Aparatul critic (cu Kombat, CenzuraH si DJ Hunnicut)
12. Lovitura de stat (cu Jada)
13. Arta cuvântului (cu Carbon si DJ Swamp) (remix)
14. Procesul creatiei (cu Connect-R si DJ Magnetic)
15. Valuri (cu KST-276, Pedro, Noua Ordine si DJ Flava)
16. Excremente
17. …ducere (cu Kombat)

………………………………………………………………………………………

Ad Litteram - Stalpul Societatii l.p.
Septembrie 2003

Image Hosted by ImageShack.us

Lista trackuri:

01. Intro
02. Stâlpii societatii (cu Pirats Klan)
03. Unde (cu VeritaSaga)
04. Recurs pentru memorie (cu. Brugner si Butch)
05. Replica acra (cu R.A.C.L.A.)
06. Discriminare
07. Dama de Epica (cu Hades Crew)
08. Pe cerul muzicii (cu Praetor)
09. Neschimbat (cu Mihnea 105 si Butch)
10. Editie necenzurata (cu Jada si Brugner)
11. Multe bârfe (cu Rimaru si Arssura)
12. Nereprezentativ (skit)
13. O frumusete fara ochi
14. A supravietui (cu Jhivago, Butch si Buk-sha)
15. Mi-e teama (cu Hanna)
16. Aparatul critic 5 (cu Kombat si CenzuraH)
17. Ducere

………………………………………………………………………………………

Ad Litteram - De aici incepe totul maxi-single
Septembrie 2006

Image Hosted by ImageShack.us

Lista trackuri:

01. Sunt visul meu devenit realitate
02. De aici incepe totul
03. Sunt visul meu devenit realitate (remix)
04. Sunt visul meu devenit realitate instrumental
05. De aici incepe totul instrumental
06. Sunt visul meu devenit realitate (remix) instrumental

………………………………………………………………………………………

Ad Litteram - Pana la ultima suflare l.p.
Iunie 2006

Lista trackuri:

01. Intro…
02. Momente înălţătoare (cu DJ Dox)
03. De aici începe totul
04. Asaltul fonic (cu Shole)
05. Riposta (cu DJ Dox)
06. Cerc vicios (cu Paco)
07. Ardem trecutu’
08. Sânge rece (cu Cheya)
09. Lecţia 1 (skit)
10. Sunt visul meu devenit realitate
11. Pas în doi
12. Numărătoare inversă
13. Label (cu Skizzo Skillz)
14. Lecţia 2 (skit)
15. Piesa ta de suflet
16. Cu ochii-n soare (cu DJ Oxi)
17. Cot la cot (cu Brugner)
18. …ducere


Arssura

Scurt istoric biographic:

Arssura sa apucat de cantat hip-hop cu 12 ani in urma fiind unul din fondatorii trupei Da Tricks cu care a si aparut pe cateva compilatii oficiale lansate in 1998-1999, dupa care a continuat cu o alta trupa si anume Grupa Mare in paralel lucrand si la un material solo denumit ”Franturi din trecut” pe care la si lansat independent in 2002.

Dupa succesul primului album se decide sa continue solo lucrand la al doilea material discografic “Lucrare de diploma”(2006), participarea si tot odata castigarea concursului de freestyle in 2004 organizat de Hades Records ii aduce propunerea de a semna primul contract cu o casa de discuri (Roton), apucandu-se serios de treaba la jumatatea anului 2006 finalizeaza Lp-ul “Lucrare de diploma” un material plin de colaborari cu nume consecrate: Puya (La Familia), Simona Nae, Connect-R. A colaborat pe albumele unor artisti ca: Ombladon (Parazitii), Laura Andresan si multi alti. Album “Punct lovit “ este al treilea material discografic la care artistul a lucrat aproape 1 an.

Anonim

Anonim (RO)



Biografie



Zekko si Guess Who se cunosc din clasa 1, fac rap de 5 ani si sunt in studio pentru acest album de 1 an.

Primul lor album Hai sa vorbim a fost facut integral in studioul 20CMRECORDS, sub observatia lui Cheloo, Ombladon si Freakadadisk.

Parazitii au avut rol de producator la acest album , acelasi fiind planul si pentru urmatoarele. Guess Who si Zekko admit ca au un stil care poate pe alocuri sa semene cu cel al Parazitilor, asta in primul rand pentru ca isi admira foarte mult mentorii ca tehnica, flow si versuri si in al doilea rand pentru ca sunt in preajma lor de la varsta foarte frageda. Au asteptat pana acum sa-si scoata albumul solo, pentru a nu intra sub incidenta complicatei legi care face foarte dificila aparitia unui minor pe un album cu "Continut explicit".

La Parazitii au ajuns trimitand un demo pentru Actiunea Instrumentalul,de pe Categoria Grea, au fost selectati, au aparut pe Irefutabil, apoi pe Sabotaj, pe Sindromul Tourette si acum pe primul lor album.

Pe albumul "Hai sa vorbim" apar ca si colaboratori Parazitii, Spike si DJ Undoo.

Anonim este prima trupa produsa de 20CMRECORDS si printre primele aparute sub noul label R.U.L de la Roton, combinatie despre care baietii spun ca e ca o mare familie, fara impuneri, fiecare face ce vrea pana la un anumit punct, insa si ca primeaza realizarea de piese de calitate.

Isi propun ca in zece ani sa depaseasca nivelul la care au ajuns mentorii lor, pentru ca acum totul se misca mult mai repede, au incredere in fortele proprii sunt siguri ca daca nu va exista loc in lumea rapului pentru ei, si-l vor face singuri.

Zekko
Varsta: 19 ani
Zodie: "Peste"
Trupe: Mobb Deep, L.A. the Drakman, The Roots, M.O.P., Beatnuts, Method, Redman, Cypress, Jedi Mind Triks, Saian Supa Crew, KRS-ONE, Afu-Ra, Gangstarr, Parazitii(se subintelege), Zale, OSP, Deceneu si altii...
Urasc intrebarile de cacat puse in lipsa de comunicare,moda,cluburile de 2 bani!,serialele si emisiunile de divertisment, speculatiile...
Imi plac toalele largi fara prea multe culori, ideile spontane si idioate gen: Hai sa facem......ACUM!, filmele cu potential de dereglare mentala a orcarui vizionar (psihologice)
Defecte: detin un record la "Defecte intr-un singur om" dar iesite din tipar sunt: nepunctulitatea, egoism si zgarcenie
Calitati: indulgent (numai cand n-am nimic cu tine)
Facultate: vreau sa trec prin ATF poate schimb conceptiile batranilor retarzi (pardon pentru pleonasm)
Despre muzica si industrie:mi se rupe cat timp nu ma intreseaza! Sunt trupele mari care datorita muncii enorme.
Isi merita succesul (Imi ajung doua maini sa le enumar pe TOATE!) In rest: inecati-va in propriul caca!

Guessswho
Varsta: 18
Zodie: gemeni
Trupe: Saian Supa Crew, The Roots, Jedi Mind, Triks, Immortal Technique, Nas, Joye Star .......
Defecte: Uit tot mereu, incapatanat, insistent
Calitati: perfectionist
Facultare: Nu stiu la ce FUCKultate vreau sa ma tarasc...
Ma enerveaza intrebarea: Ce aduce nou in muzica albumu vostru? ...Pai pe langa faptul ca poate fi inghesuit in colectia ascultatorilor, albumul "Hai sa vorbim" este inca un semn ca muzica rap romaneasca da semne de viata, iar la al doilea album ne rugam sa iasa din coma... (la capitolu materiale pe piata).
Dorinte: Ca lumea sa accepte si alte nume tinere decat 2 trupe batute in cuie pentru ca o sa ajung sa gandesc diabolic: nu mai mor astia odata?:)))
A.N.O.N.I.M in viziunea mea: ac nichel ortac nuia itic mereu (n-am haz)
Detest grasele si babele (cred ca se simte in versuri)

Bitza

Bitza (RO)



Biografie



Mihai Bita a dat piept cu muzica romaneasca impreuna cu Ionut, Sorin si Catalin de la Ro-Mania. Cei patru au interpretat mai multe piese din folclorul romanesc, impunandu-l din nou pe piata. La scurt timp, Mihai considera ca muzica etno nu il mai reprezinta si paraseste trupa care l-a consacrat. Impreuna cu alti trei baieti, pune la cale infiintarea unei noi formatii, numita Déjà Vu, trupa cu care a abordat o multitudine de stiluri, mergand de la r'n'b pana la dance, fara house, insa.

Dupa un singur album Deja Vu, Mihai Bita se orienteaza spre hip-hop, imprietenindu-se cu Parazitii si aparand ca invitat la piesa “Fara tine”, de pe albumul lor, “Categoria grea”. Asa a inceput totul…

Poate ca vi se pare ca Bitza este un nume nou in lumea hip-hop-ului romanesc, dar colaborarile sale cu greii genului dateaza inca de acum patru ani. Totusi, abia luna trecuta a aparut pe piata primul album semnat Bitza si intitulat “Sevraj”, fiind de altfel si primul material urban soul din Romania.

In peisajul muzical romanesc, Bitza are ceva ani la activ - sub numele sau real, Mihai Bita, il gasim in prima formula a trupei Ro-Mania, pe care a parasit-o pentru trupa Déjà Vu. Numai ca, in scurt timp, el a realizat ca nici etno, nici dance-ul nu il caracterizeaza… “Hip-hop-ul este prima muzica cu care ma simt in largul meu, fara compromisuri si alte rahaturi de genul asta. Cred ca este vorba de o evolutie. In mod normal, transformarea nu are un motiv in afara faptului ca te maturizezi o data cu trecerea timpului. A fost ceva natural...

Nu m-am trezit intr-o diminteata si am zis ca de astazi sunt rapper. A fost un lucru care s-a intamplat in timp, alaturi de niste persoane cu care am multe in comun.” Bitza a luat contact cu lumea hiphop-ului prin intermediul trupei Parazitii, cu care de altfel a si colaborat in repetate randuri. “Il stiu pe Ombladon din ‘98 cand mi-a facut cunostinta fratele lui, cu care eram prieten bun.

Dupa mai mult timp si sticle de vin baute impreuna, am ajuns amandoi la concluzia ca avem o gandire si niste principii foarte apropiate. Pe Cheloo si Freaka i-am cunoscut la scurt timp si a fost cam acelasi lucru. Cand Parazitii lucrau la albumul “Categoria Grea” au chemat primii lor invitati, printre care si eu. Asa a si iesit piesa “Fara tine”, ascultata cu placere chiar si acum.”

Prima aparitie pe piata a lui Bitza a fost pe compilatia “Sabotaj”, unde a cantat cu Adrian Despot single-ul “Vorbeste vinul”: “Cu Adi Despot ma stiam de mai de mult si, petrecand ceva timp impreuna, s-a ajuns la ideea ca ar trebui sa facem o piesa. Prima data cand am discutat acest lucru a fost acum aproape doi ani, la o petrecere a unui prieten comun.”

Bitza a concertat cu Parazitii din ianuarie 2003 pana in iunie 2004. Atunci, la primul concert, lui Bitza i s-a conturat ideea unui album propriu... Care s-a definitivat acum in toamna, cand a aparut “Sevraj”: “Ceea ce a fost intre, este multa munca si frecat de creiere”, spune Bitza. Dar este incantat, mai ales pentru ca sunt niste piese foarte sincere: “Poate chiar brutal de sincere, dar nu cred ca mai e cazul sa ne ascundem dupa degete. Chiar daca sunt 10, ca si degetele…”. Asa cum spuneam si mai devreme, “Sevraj” este primul album urban soul: “Adica sufletul orasului; in ge-neral descrie ce se intampla intr-un oras, probleme si necazuri, dileme si raspunsuri. Nu e vorba de gangsta rapp. E vorba de abordarea unor subiecte reale si actuale desprinse din ce se intampla in “urban”. Cele mai multe piese de pe album reprezinta intamplari, ganduri sau obsesii reale. Un exemplu ar fi “Cantecul si povestea lui”.

Am avut probleme din prima zi de liceu, iar cand am plecat de acolo, aveam o sapca ce nu era a mea…”

Albumul contine mai multe featuring-uri, pentru care Bitza a lucrat cu Ombladon, Cheloo, FrakaDaDisk, Tataee, Adrian Despot, K-gula, Raku, DJ Dox, Edi Schneider (mixaj si mastering). Pentru muzica celor mai multe dintre piese, raspunzator este chiar Bitza, desi la unele negative recunoste ca l-au ajutat cei de la Parazitii. “Exceptie fac cele cu Tataee, Adrian Despot, in care ambii semneaza productia muzicala si Musikk for a elske deg semnata de K-gula. Cat despre versuri, fiecare invitat de pe album si-a cantat propriile versuri.”

Single-ul ales pentru promovarea albumului este un featuring cu Tataee de la Bug Mafia - “Urmatorul pas”: “Aceasta colaborare nu a fost ceva premeditat, a iesit in cateva seri de discutii pe tema asta cu Tataee. Initial trebuia sa fie doar un negativ produs de el, dar pe masura ce am discutat, am ajuns amandoi la concluzia ca ar fi mai bine sa fie un featuring. Muzica e semnata de Tataee, fiecare canta ce a scris. Asta e unul dintre principiile foarte frumoase din hip-hop. In clip apar numai prietenii nostri (dintre artisti - Zale, K-gula, Phane Buton, BRG) si altii.

Clipul a fost filmat in iulie, in liftul Teatrului National din Bucuresti. Tot ce se vede acolo e real, e un lift de vreo 10 metri inaltime. Cel mai interesant a fost ca seara pe la 10 au inceput sa apara in zona trupele speciale de interventie care nu au disparut pana la terminarea clipului (2 - 3 dimineata) pentru ca in zona era Centrul Cultural American. Cred ca eram un fel de Bin-Ladeni pentru ei. Dar a fost OK , s-a mai incins atmosfera…”









Spike

Spike (RO)



Biografie



Aprilie 1985 - anul in care ... ghici!

1985-1997 - un pasaj nesemnificativ din viata

1998 - Apar primele simptome, primele semne de inspiratie.

1999-2001 - Este perioada in care se analizeaza situatia, se mazgalesc foi, se strica cd-uri, se citesc documentatii, se testeaza idei, se intreaba in stanga si in dreapta, se streseaza parintii, se castiga incredere.

Martie 2002 - Incercari
Apare prima piesa la un concurs de pe un site al acelor vremuri si incep sa se faca primele inregistrari. In urma unor discutii, Spike trimite un demo trupei Cosa Nostra, iar membrii trupei ii ofera sansa sa apara pe urmatorul album care din nefericire nu a mai fost lansat.

Urmeaza o perioada de gandire in care se pun in ordine urmatoarele proiecte. Tot in aceasta perioada Spike incepe o serie de concerte prin cluburile bucurestene alaturi de trupa Cosa Nostra si trupa Casino.

Ianuarie 2003 - Intorsaturi de situatie
Relatiile dintre Spike si Cosa nostra se racesc si Spike porneste pe cont propriu. In urmatoarele luni, la indemnul prietenilor, Spike pregateste un demo pentru actiunea Instrumentalul lansata de trupa Parazitii, dar in urma unor probleme, demo-ul nu a mai putut fi trimis, fapt care a pornit o perioada de linsite si lipsa de inspiratie.

Dupa ce s-au mai linistit apele, Spike a lucrat un demo si l-a expediat catre Roton. Raspunsul a ajuns intr-o saptamana iar casa de discuri parea interesata de piese si a mai cerut un demo pana sa-si faca o parere.

Dupa acest demo, nu s-a mai auzit nimic din directia aceea directie si Spike a luat-o ca pe un refuz.

Au urmat vreo 2 luni pauza, iar cand totul parea ca se duce dracu, Spike primeste un telefon in care este anuntat ca piesa Nimic Personal, care era un demo pentru Roton, a intrat pe compilatia Loop Records lansata dede o casa de discuri. Iar de aici incepe treaba. Piesele demo ajung la urechile baietilor de la Parazitii care au fost catusi de putin interesati de ce se aude.

Februarie 2004 - Un pas inainte
In 2004 in urma unui concert intr-un club din bucuresti, Spike se intalneste pentru prima oara cu Ombladon, si afla ca s-ar putea sa apara pe viitorul sau album solo, "Condoleante". Discutia se incheie si cum era de asteptat urmeaza o perioada de liniste totala in care nu s-a mai auzit nici un telefon nici o vorba.O luna mai tarziu suna telefonul. Inca o luna mai tarziu "Ombladon - Condoleante - Probleme Personale feat. Spike".

Dupa featuringul alaturi de Ombladon, Spike pleaca alaturi de Parazitii in concerte prin tara, perioada in care se schimba multe conceptii idei si pareri.

Ianuare 2005
In 2005 in urma unor probleme Parazitii infiinteaza labelul lor propriu, 20cm Records. Spike primeste oferta din partea Parazitiilor si pe data de 30.01.2005 Spike semneaza cu 20Cm records.
Urmeaza colaborarea cu Anonim pe albumul lor de debut "Hai sa vorbim", colaborare ce l-a impins pe Spike putin mai in fatza. Evident concerte pe litoral alaturi de Anoonim si Parazitii.

In 2006, Spike este invitat pe piesa Exorcistu-n izmene inclusa pe albumul "Fabricant De Gunoi" semnat Cheloo si este invitat sa participe in clipul ce promoveaza acest album.

In aceeasi perioada, Spike are placerea sa urce pe scena alaturi de Parazitii si Anonim, in deschiderea concertului 50Cent de la Arenele Romane Bucuresti.

Dupa cativa ani buni de munca si bani investiti in propriul studio, GrannyGrade, Spike pregateste albumul de debut "Realatii cu Publicul". Albumul este o selectie din piesele vechi si altele noi.

Ideea albumului este modificata de Cheloo care cauta un sound mai diferit decat ce exista si dupa cateva luni de inregistrari, apare la sfarsitul lui 2006 albumul de debut relatii cu publicul. Apoi se filmeaza primul clip la piesa Bizar feat. Cheloo.

Cheloo

Cheloo (RO)



Biografie



· CATALIN STEFAN ION
· a.k.a. Cheloo, TENNY-E
· nascut 24.03.1978
· trupe favorite de-a lungul timpului: 2 LIVE CREW, CYPRESS HILL ("Black Sunday"), LIMP BIZKIT, WU-TANG CLAN, EVERLAST, NAS ("It was written"), ONYX ("Bacdafucup"), EMINEM, BLAZHAY-BLAZHAY, etc.
· daca n-ar exista hip-hop, cu siguranta ar fi cintat punk.
· ocupatia: fost producator muzical si inginer de sunet la STUDIO BOX, calitate in care a produs, aranjat, orchestrat sau colaborat cu multe trupe ca M&G, LA FAMILIA, CASINO, MAHSAT, XXL&10 GREI, BUG, ….
· actualmente inginer de sunet la propriul studio 2 BURTOSI si producator muzical pentru mai multe trupe din noul val.
· piese favorite PARAZITII: "Omul din liftul tau", "Dex 2000", "Categoria grea".
· fashion: PHAT FARM, ROCKA, WU-WEAR, PSYCHO.
· a vazut de 17 ori filmul "TRAINSPOTTING".
· defect: prea impulsiv ("ma enervez repede")
· calitate: perseverent

10 lucruri care ii plac:

- ski-jet-ul
- desenele animate
- ideea de legalizare a marijuanei
- muntele (zona Zarnesti-Plaiul Foii)
- sa calatoreasca
- filmele SF
- coniacul
- pestele la gratar
- show-ul "Noaptea tarziu cu Mircea Badea si Oreste"
- desenul artistic in general

10 lucruri care NU ii plac:

- drogurile
- playback-ul
- sonorizarile proaste
- reclamele la detergent
- jocurile de noroc
- horoscopul
- mersul cu autobuzul
- paianjenii
- emisiunea "De 3 ori femeie"
- Parisul ("pentru ca toata lumea vrea la Paris")

Cheloo infiinteaza trupa Parazitii in primavara anului 1994!

Primul album solo semnat Cheloo, se numeste "Sindromul Tourette" si este lansat in anul 2004.

Cheloo revine cu un nou album solo, in anul 2006, mult mai amplu si mai complex. Noul album, "Fabricant de gunoi" surprinde prin mesajul puternic si prin featuring-urile cu nume cunoscute ale hip-hop-ului: Bishop, Guess Who, Rimaru. Surpriza acestor colaborari vine odata cu ultima piesa, care este un feat. cu cei de la Killa Army.

Ombladon

Ombladon (Ro)



Biografie



Din Mai 1994 este membru al grupului hip-hop Parazitii.
Nume real- Bogdan Ionut Pastaca. A.k.a. BIP.

Data nasterii: 6.04.1979

Trupe si albume favorite: ICE CUBE ("Lethal Injection"), DR.DRE, GANGSTARR ("Hard to earn"), METHOD MAN ("Tical"), VITA DE VIE, CYPRESS HILL, WU-TANG CLAN, ZDUB SI ZDOB, BLAZHAY- BLAZHAY, LIMP BIZKIT, EMINEM.

Daca nu exista hip-hop ("ceea ce e imposibil?"), atunci ar fi fost umorist(!!!) sau ar fi cintat intr-o trupa de hardcore.

Piese favorite PARAZITII: "Doovorbe", "Emotii", "Avort verbal".

Fashion: ECKO, JOHNNY BLAZE, WU-WEAR, PSYCHO.

Filme si seriale favorite: "BRAVEHEART", "SEINFELD".

Si-a recastigat dreptul de a sofa dupa ce fusese prins in stare avansata de crita la volan.

Defect: negativist ("dar ma tratez").

Calitate: punctual, serios.

Zale


Raku Prima lui caseta audio a fost albumul Dangerous al lui Michael Jackson, primita cadou. Inainte de revolutie asculta cu placere muzica genericelor de la TVR de genul celui ce anunta teleenciclopedia, coloana sonora a desenelor animate in special bulgaresti si sarbesti, tambalul si acordeonul din folclorul autohton si lautarie.

Dupa 1989 asculta din diverse genuri formatii ca: Technotronic, Snap, Kriss Kross, Doctor Alban, Inner Circle, 2Unlimited, Boys II Men, Ace of Base, Metallica, Enigma, Queen, UB40 etc.

A inceput sa asculte Hip hop in 1993. Primele albume serioase pe care le-a avut si le-a cumparat de la magazinul Muzica, printre acestea numarandu-se: "36 chambers - Enter the Wu Tang" - Wu Tang Clan, "Hold it down" - Das Efx, "Death certificate" - Ice Cube, "Music in our message" - Public Enemy.

In aceasta perioada citeste prima revista romaneasca ce prezenta Hip Hop-ul autohton si strain, revista realizata de Adi Niculescu si denumita "Mix" la prima editie si "Remix" incepand cu a doua. A urmarit cu mare interes mai tarziu albumele trupelor Naughty by Nature, Cypress Hill, Onyx, OutKast si NTM. A inceput sa se antreneze pentru a performa ca MC de prin 1994.

Prima aparitie LIVE a lui Raku avea loc prin 1995 in cartierul Berceni la o actiune de propaganda politica a cenaclului "Totusi iubirea". De-a lungul vremii a concertat in Constanta, Medgidia, Galati, Focsani, Ploiesti, Targoviste, Pitesti, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Zimnicea, Motru, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Periam, Arad, Rosia Montana, Satu Mare, Baia Mare, Bistrita, Alba Iulia, Sibiu, Fagaras, Brasov, Bacau, Suceava, Radauti si periodic in capitala.

Prima aparitie discografica a avut loc in anul 1997 pe piesa "Mai multi bani mai multe probleme" inclusa in compilatia Marpha Hip hop 2. Prima formatie in care a activat si a inceput sa se gandesca serios la muzica s-a numit Utopik (in componenta Raku si Drops), trupa ce se bucura de sprijinul Morometzii-lor.

Raku si Drops au devenit membrii Morometzii odata cu plecarea lui Baxter din aceasta formula, la putin timp dupa lansarea primului album al trupei, intitulat "Ganditorul 8294" (1997-1998). La finele anului 1998 in componenta Sapro, Freaka da Disk, Drops si Raku, formatia Morometzii lansa albumul "Luminiles-austins" dupa semnarea contractului cu A&A Records.

A urmat albumul "Sud Still" in 1999, iar in anul 2000, dupa transferul lui Freaka da Disk la Parazitii, Morometzii (in formula Sapro, Drops si Raku) lansa albumul "K.O.respunzator". In anul urmator Drops si Raku erau eliminati din trupa de catre Sapro (cel mai vechi component, titular al brand-ului).

Din 2001 Raku lucreaza alaturi de Drew Klein la albumul "In mediu vitreg" pe care il lanseaza cu ajutorul Facem Records in vara anului 2002, realizand impreuna cu trupa CTC, Christu si Subsemnatu prima lansare independenta din Hip hop-ul autohton. Astfel are loc lansarea simultana a albumului solo Raku - "In mediu vitreg" si E.P.-ului CTC si Cedry2k - "Secretul din atom". In perioada 2001 - 2002 Raku este invitat pe albumul Parazitii - "Categoria grea" pe piesa "Sub influenta 2".

Urmeaza in 2003, aparitia pe compilatia Sabotaj cu piesa "Vremuri mai bune" semnata Raku, Praetor si Christu. Tot in 2003 Raku este invitat de Cheloo pe albumul sau solo - "Sindromul Tourette" pe piesa "Propaganda iresponsabila" alaturi de Dj Dox si pe albumul "Drumul catre rastafari" semnat Pacha Man, pe piesa "Valori sociale" alaturi de Ombladon.

In 2004 apare videoclipul piesei "Egali din nastere" - Ombladon feat. Raku, single pe albumul "Condoleante" al lui Ombladon. Succesul cu aceasta piesa, sustine Raku, este meritul lui Ombladon, echipei Rebel, echipei Roton, echipei Andreei Paduraru care a realizat videoclipul piesei si nu in ultimul rand celor ce au ascultat, inteles si apreciat piesa, carora le multumeste pentru sprijin. In aceasta perioada Raku semneaza doua piese pe "Proiectul Verde" colaborand cu trupele de la Urban Records.

"Proiectul verde" consemneaza prima aparitie discografica a formatiei ZALE (Raku, Yolo, Christu) cu piesa "Cand cauti parai". Raku e nascut in zodia racului (de unde si pseudonimul pe care si l-a ales), in ziua a unsprezecea a lunii lui cuptor a anului 1979, an in care formatia Sugarhill Gang lansa piesa "Rappers's Delight".

"Ca sa fac putinul de pana acum am muncit sapte ani. Unui tanar care m-ar intreba azi daca e cazul sa se apuce de rap, i-as raspunde sa o faca numai daca simte ca are talent, o mare vointa si e dispus la unele sacrificii. Si l-as sfatui sa se roage!" Yolo A inceput sa asculte Hip hop in 1990 pe cand se afla in Belgia, incepand cu Delasoul, Public Enemy, Del da Funkee Homosapien, urmarind aceste trupe in emisiunile Yo Mtv Rap's.

Mai tarziu Mc-ul sau preferat avea sa fie Cee Lo. Prima caseta cu muzica Rap pe care a avut-o a fost un album al lui MC Hammer in anul 1991. A inceput sa cante in 1998 la varsta de 16 ani la sugestia unui prieten. A activat in mai multe componente in Ploiesti, cea mai semnificativa fiind formatia "Camera 44" alaturi de Sensei si Partizanu, din 1998 pana in 2001.

Primul negativ l-a realizat pe un calculator Pentium 2 iar primul contact cu un studio de inregistrari l-a avut in Craiova. Prima prestatie LIVE a avut-o cu "Camera 44" in fata a o suta de ascultatori la un miniconcert organizat la Sala Sporturilor din Ploiesti.

Cea mai importanta colaborare a avut-o in 1999 pe piesa "La microfon" inclusa pe albumul Sud Still al trupei Morometzii. Aparitii discografice mai importante le-a avut 1998 in Franta cu o trupa numita "77 crew" (produs independent), in 2001 apare "Yolomasta intro" pe albumul "In mediu vitreg" - Raku.

In vara 2004 Zale apare pe Proiectul Verde cu piesa "Cand cauti parai" iar Yolo raspunde invitatiei Urban Records pe piesa "Cantec de voie buna" alaturi de Stoe (Da Hood) si Dream Team.

Numele de scena este numele lui real. Cerandu-i-se sa vorbeasca despre el, Yolo a zis: "Ma rog de la 3 ani. Asa m-a invatat bunica. La 5 ani cantam cu preotul in altar. La 7 ani studiam Biblia. La 12 ani m-am trezit. La 20 mi s-au deschis ochii!" Christu S-a nascut pe 28 iunie 1979.

Primul contact cu Hip hop-ul l-a avut in 1992-1993 fiind prieten cu membrii formatiei "Cimitiru Bellu" (una din primele trupe romanesti de rap), acestia dandu-i spre ascultare casete cu muzica celor de la Cypress Hill, House of Pain, Shaquille O'Neal, Run DMC, Lords of the Underground, Public Enemy, etc.

Mai tarziu preferintele lui in ceea ce asculta aveau sa fie trupele Cypress Hill si Psycho Realm, din State si IAM si NTM, din Franta. S-a hotarat sa faca ceva in hip hop, pentru prima oara ca vocalist si producator de negative in perioada 1993-1994. Din 1994 pana in 2000 a activat in formatia "Privire fixa" alaturi de Cyphre.

Numele de scena provine de la prenumele Cristi. Intrebat "de ce Christu?", a raspuns: "asa ma strigau copii la bloc cand eram mic..." Dupa esecul pe care l-a simtit ca vocalist odata cu aparitia pe o compilatie cu o piesa intitulata Rigor Mortis (initiata de Sapro in anul 1997 si ramasa nelansata), a inceput sa se orienteze spre platane si productie de negative.

Primul platan serios pe care l-a avut a fost un MK2 Tehniks dupa o experienta grea cu un Tesla. Prima aparitie a lui Christu a avut loc pe mix tape-ul Freestyle Sessions, material independent semnat Dj Dox. In anul 2002 Christu a lansat intr-o serie limitata, pe caseta, mixtape-ul Premier Episode, gratuit, care nu avea numai un scop promotional, ci isi propunea si aducerea la cunostinta a unei muzici hip hop underground ce era greu de obtinut in Romania (de retinut in special hip hop - ul frantuzesc).

Aparitii mai importante le-a avut pe Facem Records volumul 2 si alturi de Raku pe albumul "In mediu vitreg". Mai tarziu Christu este producatorul piesei "Vremuri mai bune" piesa publicata, pe compilatia "Sabotaj"; este singura piesa publicata dintre cele realizate in cadrul proiectului "In_alta frecventa" (Christu, Praetor si Raku).

Intrebat ce ar avea de zis Christu a transmis tuturor: "Spor la treaba!" Zale - "Chei verbale" Raku il cunoaste pe Yolo in 1998, cu ocazia inregistrarii unor piese ce aveau sa intre pe albumul Sud Still (Morometzii), in studioul Geronimo din Ploiesti unde inregistra si formatia Camera 44 in care activa Yolo.

Morometzii il invita pe Yolo pe acest album pe o piesa, iar mai tarziu Raku, apreciindu-l pentru tehnica, il invita pe albumul sau solo in anul 2001. Cei doi isi dau seama ca se potrivesc ca stil muzical si intelegandu-se bine si in plan uman, la scurt timp dupa lansarea albumului "In mediu vitreg", hotaresc infiintarea formatiei Zale.

Dupa circa un an de lucru in studio (2003-2004) Zale il coopteaza ca Dj pe Christu, cu care Raku colabora deja de doi ani. Zale s-a format prin intelegerea dintre membri, aprecierea reciproca, descoperirea valentelor artistice complementare, a capacitatii de lucru in echipa, similitudinilor in mentalitati si cu ajutorul lui Dumnezeu! Sursa: www.zale.ro

Discografie

Veritasaga

Veritasaga este o trupa româneasca de muzica Hip-hop fondată la sfârşitul anilor '90 în Bucureşti. Veritasaga are în componenţă patru membri: Jhivago (vocal), Praetor (vocal), Dribbler (producător) şi DJ Sonia (dj / turntablist). Membri originali, Praetor, Jhivago si Dribbler au evoluat în prealabil pentru o scurtă perioadă (1999-2001), sub denumirea de Triada.

Veritasaga acum

Veritasaga este la ora actuală una din cele mai apreciate trupe Hip-Hop din Romania. Clasificate ocazional ca Hip-Hop alternativ, piesele Veritasaga îmbină cu succes sound-ul clasic al hip-hop-ului cu influenţe neo-soul, chill-out şi electronica, distingându-se printr-un stil unic şi inconfundabil.

Biografie

Fondata la sfarşitul anilor '90 de Jhivago, Praetor şi Dribbler, Veritasaga şi-a început activitatea într-o perioadă în care industria muzicală românească era încă reticentă în ceea ce priveşte muzica Hip-hop şi cultura Hip-hop. Refuzând încadrarea în tipare şi repere devenite clişee timpurii ale acestui gen muzical, membrii Veritasaga au ales să respecte propriile convingeri pentru a-şi afirma identitatea artistică. Astfel au urmat ore de studio "finanţate" cu banii din alocaţii, concerte pro bono, apariţii pe diverse mix-tape-uri şi numeroase colaborări cu artiştii din zona underground. Membrii initiali au colaborat foarte strans cu Connect-R , acesta insa a ales calea muzicii comerciale in detrimentul anonimatului undergroundului .

In 2001 a fost printre primele trupe afiliate label-ului Hades Records. Căile de promovare s-au diversificat, s-a depaşit momentul "ascultă şi dă mai departe". Publicul ascultator de muzică hip-hop s-a transformat treptat intr-un nucleu de fani, si inevitabil Veritasaga s-a impus drept un nume reprezentativ in hip-hop-ul autohton.

Discografie

Punct. Şi de la capat

În 2003 a fost lansat (oficial) primul material Veritasaga şi anume albumul "Punct. Şi de la capat". În ciuda faptului că era un material independent, promovat prin mijloace proprii, acesta a avut un succes nesperat, fiind ascultat de o mulţime de persoane. O mare contribuţie a avut-o şi internet-ul, fiind mediul principal de răspândire. Albumul se remarcă printr-un sound inedit, melancolic, meditativ şi chiar trist, neobişnuit pentru fanii Hip-Hop-lui. Cu acest album Veritasaga a câştigat un numar impresionant de fani, pornind un adevarat curent in zona underground.

Cu alti ochi

În 2004 Praetor părăseşte ţara, iar Dj Sonia devine membru oficial al trupei. Urmează concerte la Bucureşti, Oradea, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Piatra Neamţ, Craiova, Târgovişte, Cluj, Hunedoara, Braşov şi desigur, sute de ore petrecute în studio pentru înregistrarea noului album.

În 2007, la 4 ani după "Punct. Si de la capat", si dupa mai mult de 16 luni în studio, Veritasaga se află la debutul "oficial", cu albumul "Cu alti ochi". Atent lucrat, până la cel mai mic detaliu, cu o producţie şi o post-productie la nivel internaţional, materialul de 16 piese şi 21 track-uri promite să ofere ascultătorului o perspectivă inedită asupra acestui gen muzical. Una din surprizele şi controversele materialului o constituie prezenţa lui Praetor, care, contrar zvonurilor, nu a părăsit Veritasaga odata cu plecarea sa din Romania. Acesta a înregistrat într-un studio din Australia, special pentru acest album, dovedind că distanţa nu constituie un impediment în calea pasiunii.

Sâmbătă, 13 octombrie 2007, ora 16.00 s-a lansat oficial videoclipul piesei „Cer senin” de pe noul album. Acesta poate fi vizionat gratuit prin intermediul serviciului GetLoaded la această adresă. În primele 2 ore acesta a fost vizionat de peste 3000 de persoane, dovedindu-se un real succes. Videoclipul precedă lansarea oficială a mult aşteptatului material, care, după spusele lui Dribbler (membru Veritasaga) va ajunge în mâinile publicului în cursul lunii noiembrie [2].

Colaborări

La capitolul colaborări, Veritasaga nu s-a oprit doar la artiştii din zona hip-hop, ci a lucrat şi alături de producatori, solişti şi instrumentişti talentaţi din alte genuri: muzică electronică, soul, jazz si rock alternativ. Printre invitaţii de pe album se numara şi : Şuie Paparude, Cătălin (Coma), Bitza, Funktastics, Butch şi DJ Undoo (Dagga), Kombat (K.S.T), DJ Faibo X (U.S.M), Aforic, Nimeni Altu' şi Simina.

Citate din versuri

Ştii şi tu că ne vântura vântul
după cum vrea,
Uneori nu simt pământul
sub talpa mea,
şi-atunci mi-aduc aminte
c-am învăţat să simt fără cuvinte...
„Veritasaga - Nu se ascultă, se simte!”

Singur am fost, singur am crescut
Pierdut pe drum, pierdut în fum, pierdut pân-acum
Să fiu cel dinainte, nu mai am cum
Nu, nu mai am cum.
„Praetor - Singur la joacă”

Ca orice basm,începe cu "a fost odată",
Un baiat şi-n gândurile lui mereu aceeaşi fată
„Veritasaga - Să nu crezi”

Minte, lumea minte
Lumea asta minte
Toata minte
Şi tu vrei să fiu cuminte?
„Veritasaga - Lumea minte”


Munca lor

Veritasa - Cer senin

Veritasaga - Poveşti triste

Veritasaga - Zboara

Veritasaga Live @ Yo!!! MTV

Veritasaga live @ Suburbia / INDIEpendenza - part I

Veritasaga Live @ Suburbia / INDIEpendenza - part II

Veritasaga Live @ Suburbia / INDIEpendenza - part III

Veritasaga Live @ Suburbia / INDIEpendenza - part IV

Veritasaga Live @ Suburbia / INDIEpendenza - part V

Veritasaga Live @ Suburbia / INDIEpendenza - part VI

Veritasaga - E Greu

Veritasaga - Ziua limbii române - concert pentru Basarabia

- Veritasaga - remix -> Ce-a mai rǎmas - Doar un moment -> Club Safary Piatra-Neamţ - live


Parazitii

Paraziţii
Ombladon , FreakaDaDisk , Cheloo
Informaţii generale
Origine Bucureşti, România
Gen muzical Hip-hop
Ani de activitate 1994 - prezent
Case de discuri 20CM Records
Website 20CMRecords.com
Membri
Cheloo(Tenny-e/Tenie)
Ombladon(B.I.P.)
FreakaDaDisk
Foşti membri
DJ Ies(IES)


În martie 1994, Cheloo (Cătălin Ştefan Ion) înfiinţează Paraziţii. În luna mai i se alătură Ombladon (Bogdan Ionuţ Pastaca). Prima piesă înregistrată este „În Jur” şi a apărut pe 13 Septembrie 1994. O zi mai târziu au susţinut primul lor concert, la balul bobocilor de la liceul Spiru Haret din Bucureşti.

În iarna anului 1994 se alătură formaţiei şi DJ IES. Primul album, "Poezii Pentru Pereţi", produs independent, a fost lansat pe 15 iunie 1995 şi a fost al doilea album de rap din Romania (după RACLA şi înainte de BUG MAFIA).

Succesul vânzărilor atrage atenţia casei de discuri "Digital Records". Urmează un nou album, lansat pe 5 aprilie 1996, purtând titlul "Nimic Normal "·

Pe 23 iunie 1997 lansează "Suta", ce avea să devină albumul rap al anului. Vânzările depăşesc aşteptările. Urmează o serie de concerte prin ţară şi apariţii pe diferite compilaţii.

În urma unor emisiuni dedicate scenei hip-hop din România, realizate de managerul trupei la radio FM4 AUSTRIA, Paraziţii atrag atenţia casei de film "Lotus Film" din Viena, care devine interesată de o colaborare în vederea realizării coloanei sonore a filmului NORDRAND. Lucru realizat, asfel că Paraziţii devin prima trupă de rap din România ce apare pe soundtrack-ul unui film, cu drepturi de autor plătite, alături de nume celebre precum Ace Of Base, Neneh Cherry, Kelly Family sau Leila K ( martie 1999).

Din martie 1999, Paraziţii încep oficial colaborarea cu REBEL MUSIC, primul label underground din România, axat pe management, impresariat şi producţie.

În aprilie 1999 apare pe piaţă compilaţia „HIP-HOP Murale” editată de A&A RECORDS, ce cuprinde 2 piese noi semnate Paraziţii. Deasemenea, în locul lui DJ IES, este cooptat unul dintre cei mai prolifici DJ din ţară: FreakaDaDisk (Petre Urda; ex-"Morometzii").

Pe 14 iulie 1999 apare albumul "Nici o Problemă", la A&A RECORDS· Acesta este considerat cel mai reprezentativ album de până atunci, cel al consacrării definitive şi primul editat pe CD. În august 1999 - videoclipul piesei „Bagabontzi ’99” egalează recordul de audienţă pe Atomic TV.

În 21 iulie 2000 se lansează albumul "Iartă-mă" împreună cu un concert în Disco Max (Bucureşti). În 2001 apare un nou album, parcă ,mai „greu” decât toate de până acum, „Categoria Grea”. La piesa cu acelaşi nume de pe album se face şi un videoclip care este cenzurat la scurt timp.

Casa de discuri Alpha Sound se desfiinţează în 2002, iar Paraziţii pleacă la Roton unde scot maxi-single-ul "În Focuri" la care se filmează un videoclip fără precedent în România - acesta nu are muzică! Albumul pe care apare piesa "În Focuri" se numeşte "Irefutabil" şi apare în noiembrie 2002, devenind cel mai vândut album al trupei -140.000 de unităţi-. Paraziţii înregistrează un videoclip la piesa "Bad Joke" de pe acest album, dar şi aceasta va fi cenzurată de CNA. Urmează scoaterea pe piaţă a videoclipului "Necomercial".

În 2003 apare albumul solo al lui Cheloo, "Sindromul Tourette". De pe acest album va apare clipul "Vicii" cu Bitză.

În următorul an, 2004, scoate şi Ombladon un album solo, "Condoleanţe". Clipul "Egali din naştere" cu Raku va câştiga premiul VMA 2004.

Paraziţii încep o campanie anti-CNA, astfel apare videoclipul "Jos Cenzura" în care apar personalităţi de marcă din România, dar şi Larry Flynt, preşedintele Hustler.

În iarna lui 2004 apare albumul aniversar care sărbătoreşte împlinirea a 10 ani de muzică şi plecarea trupei de la labelul care i-a consacrat, Rebel Music. Apare clipul piesei "Fuck You Romania", piesă care apare pe acest album aniversar numit "Primii 10 ani", album dublu CD, apărut în varianta necenzurată şi cenzurată. Trupa va folosi pentru lansarea materialelor propria casă de producţie fondată cu ceva timp în urmă, 20CM Records.

În august 2005 apare Maxi single-ul "Violent" şi videoclipul piesei cu acelaşi nume.

În decembrie 2005 apare albumul "Confort 3", album ce aduce trupei Paraziţii atât succes, cât şi un nou conflict cu membrii CNA-ului. Clipul piesei "Praf", single-ul ales pentru filmarea videoclipului, stârneşte reacţia CNA-ului care ajunge la concluzia că acest videoclip instigă la consumul de droguri. Urmează un nou clip Paraziţii, după care trupa ia o pauză pentru ca Ombladon şi Cheloo sa îşi lanseze fiecare câte un album solo.

Pe 30 martie 2006 Cheloo îşi lansează cel de-al doilea album solo, intitulat "Fabricant de Gunoi", având ca piesă de promovare "Operaţiunea cur Pansat", care a fost aleasa pentru primul videoclip de pe album. Un al doilea videoclip a aparut ulterior pe posturile de specialitate, fiind în totalitate un clip animat al piesei "Smoke Flow", o colaborare cu Killarmy.

In aprilie 2007 a aparut pe posturile de specialitate videoclipul piesei "Noapte bună, Bucureşti", un featuring cu Guess Who de la Anonim, primul single de pe albumul lui Ombladon intitulat Cel mai prost din curtea şcolii.


Copertă album Informaţii despre album
Poezii pentru pereţi
Nimic normal
Suta
Nici o problemă
Iarta-mă
  • Lansat: 3 august, 2000
  • Casa de discuri: Bada
  • Poziţie în top: N/A
  • Vânzări : 1.000 unitati

Categoria grea
Shoot Yourself
În focuri
  • Lansat: 10 mai, 2002
  • Casa de discuri: Roton
  • Poziţie în top: N/A
  • Vânzări : 30.000 unitati

Bad Joke
Irefutabil
Jos cenzura
Primii 10 ani
Violent
  • Lansat: 2005
  • Casa de discuri: 20 CM Records
  • Poziţie în top: ca single, locul 1 in MTV Top 40
  • Vânzări : ??

Confort 3
  • Lansat: 7 noiembrie , 2005
  • Casa de discuri: 20 CM Records
  • Poziţie în top: N/A
  • Vânzări : ??
  • Single-uri: Violent (MTV Top 40: #1), Praf (MTV Top 40: #1), Valoarea unei vieti, Fii pregatit (lansat doar la radio)

Slalom printre cretini
  • Lansat: noiembrie 2007
  • Casa de discuri: 20 CM Records
  • Poziţie în top: #1 Top Diverta
  • Vânzări : ??
  • Single-uri: Mesaj pentru Europa (Kiss Top 40 #21), Din coltul blocului, De ziua ta (lansat doar la radio)

Albume solo

Copertă Informaţii despre album Interpret
Sindromul Tourette Cheloo
Condoleanţe Ombladon
Fabricant De Gunoi Cheloo
Cel mai prost din curtea şcolii
  • Lansat: mai 2007
  • Casa de discuri: Roton
  • Poziţie în top:
  • Vânzări : 10.000 de unitati
  • Single-uri: Noapte buna, Bucuresti! (feat. Guess Who), Cheia de sub pres
Ombladon


sursa wikipedia